Österlen 360

”Vackert illustrerad och formgiven är denna den givna boken för alla älskare av rosor i allmänhet och österlenska i synnerhet.”

”Mia Gröndahl har kommit ut med en ny bok med titeln Österlens gamla rosor. Länge var de gamla rosorna på Österlen bortglömda. De trängdes ut ur rabatterna när trädgårdarna moderniserades. Men många av de gamla rosorna överlevde också.

I sin bok presenterar Mia ett femtiotal av rosorna och om människorna som vårdat och odlat dem. Tant Almas, Änkeprostinnans, Olyckliga Hannas, Skeppar Henrikssons, Hovrättsnotariens, men också Dassarosen, Tusenbladaren och Kustridaren Great Western är några av dem som porträtteras. Alla bär de på en historia som Mia med djup kunskap berättar om i ord och bild. Material har hon samlat under många år då hon varit en av eldsjälarna som gjort en viktig kulturhistorisk insats genom att spåra och bevara ett av Österlens hortikulturella arv. Många av rosorna finns att se i verkligheten på Rosentorget i Simrishamn eller i Mias egen trädgård Killahuset. Under 20 års tid har hon skapat en 10 000 kvadratmeter stor trädgård där rosorna spelar huvudrollen och där hitterosor från Österlen funnit asyl.

Vackert illustrerad och formgiven är denna den givna boken för alla älskare av rosor i allmänhet och österlenska i synnerhet. Utgivare är förlaget Gröndahl & Rietz”

Österlen 360 grader, nr 4 2016 |  Läs Österlen 360 – sidan 44 (pdf)

    Comments are closed