Århundradets kärleksskandal

ÅRHUNDRADETS KÄRLEKSSKANDAL

En berättelse om kärlek i 1800-talets Sverige

ISBN 9789163908231

Antal sidor: 84

En vårdag 1879 förblev stolen tom vid Carl Snoilskys skrivbord på utrikesdepartementet i Stockholm. Kollegorna hittade en lapp på bordet som i all korthet meddelade att Snoilsky lämnat sin tjänst för att aldrig mer återvända.

Carl Snoilsky hade valt poesin och kärleken framför UD och ett stagnerat äktenskap, och flytt till Frankrike med Ebba Piper, kvinnan som i hemlighet redan varit hans älskade i många år.

Senare på hösten förklarade Snoilsky sitt handlande:

Jag stod ej ut med att leva ett liv av halvhet och lögn – ett fegt, eländigt liv, tusen gånger värre än döden…

Före flykten till utlandet våren 1879 vårdade Carl Snoilsky och Ebba Piper sin kärlek på Lyckås slott i Fyledalens skyddande famn – långt borta från världens ögon. Flera av Snoilskys dikter kom till under åren i Fyledalen utanför Tomelilla.

Carl och Ebba fick betala ett högt pris för sin kärlek i dubbelmoralens Sverige. Deras uppbrott föregick den hätska sedlighetsdebatten som rådde under 1880-talet. Carl förlorade rätten att umgås med sin lilla dotter Hedvig och det skulle dröja bortåt tio år innan Carl och Ebba kände sig välkomna att återvända hem från utlandet. 

Århundradets kärleksskandal är rikt illustrerad med tidigare inte visade fotografier och teckningar från privata arkiv, Nobelbiblioteket och Nordiska museet.

Författare: Mia Gröndahl